Ugrás a fő tartalomra

Az otthontalanság otthona

Pesszimista és borúlátó lennék, amiért leírom, amit körülöttem tapasztalok és látok? 

Igen, én is élvezem a nap melengető sugarait és csodálkozom, ahogy életet adnak; felolvasztják a jeget vagy barnítják a bőrünket. Az erőtlenség jelei nélkül teszik a dolgukat, pedig 8 hosszú percig utaznak, amíg a Nap - Föld távolságot megtéve, az erőt adó fény megsimogatja arcunkat. Bámulom, a világban rejlő rendszert és erőt, a ciklikusságot, ahogyan a körülöttünk lévő táj változik, az évszakokat, és hogy az élőlények mennyire tudják mi a dolguk. Imába foglalom az ösztönösséget, az érzelmi intelligenciát és a megérzés képességét. Büszke vagyok az emberiségre, hogy megannyi kérdést megválaszolt és hálás vagyok, amiért annyi mindent nem. Szeretem a kávé illatát, ahogy szívbe markoló kedvességgel képes fenékbe billenteni. Szeretem, hogy szabad vagyok és köszönöm, hogy itt lehetek. A végtelenségig sorolhatnám, mi az, ami csodálatra méltó, gyönyörű, boldoggá tesz és örömet ad – legyen az tárgy vagy gesztus, a pillanat varázsa vagy a természet csodája.

Azonban azt hiszem, nem engedhetem meg magamnak a naivitás kényelmét és a gondolkodás nélküli létezés népszerűségének sem hódolhatok be. Úgy érzem óriási ajándék, hogy megfigyelhetem az élet sötétebb oldalát is és szubjektív véleményemet megörökíthetem. Nem nevezhet ezért senki pesszimistának, sem borúlátónak. Én csak egy nyughatatlan lélek vagyok, akit bosszant az ostobaság és az igazságtalanság. Az emberi ostobaság - ami nem összekeverendő a tanulatlansággal - nehezen gyógyítható. Ahol felüti a fejét, onnan menekülni kell. A módszeressé vált helytelen világlátás, a kommunikációkészség hiánya és az ostobaság elburjánzása, rendszeresen hidegít el családtagokat egymástól, kapcsolatokat tesz végleg tönkre. Míg az ostobaság a megfelelő távolságról nézve megnyugtató mértékben leválasztható mindennapi gondjaink bűvköréből, továbbá hangulattól függően akár derűsen is szemlélhető; az igazságtalansághoz nem kell közvetlen közelségbe kerülni, ahhoz, hogy megzavarja nyugalmunkat. A tévé előtt ülve, de egy egyszerű séta alkalmával, az igazságtalanság legkülönfélébb példáival találkozhatunk. Attól függően, mennyire vagyunk érzékenyek, mennyire tudjuk beleélni magunkat az adott problémába, lobban fel bennünk az igazságtalanság átható érzése, annak összes mellékhatásával együtt. Legtöbbször valódi tettek nélkül ülünk tovább, de gyakran kíséri az érzést, összeszorított kéz, erős fejrázás, esetleg káromkodás. A csalódottság és a düh mesteri elegye, olykor katatón állapotba taszít vagy destruktív hajlamot vált ki az emberből.

Hiába a mindenre kiterjedő szabadság, a modern technika, az internet, az információs társadalom, a kifogyhatatlan termékkínálat, ha szép lassan elveszítjük mindazt, ami miatt még embernek nevezhetnénk magunkat. Hajlamosak vagyunk a külsőségek alapján ítélkezni, pedig tudjuk jól, hogy a világ milliárdjainak testében ugyanolyan szív dobog. Bár a különböző kultúrák között egyértelműek a vallási, neveltetési, etikai és kommunikációs különbségek, világszerte ugyanúgy ismerik a félelem, a kiszolgáltatottság, a düh vagy az elégedettség, a siker és a boldogság érzését. Lehet, hogy érzelmeik megélésében összehasonlíthatatlanul különböznek, de kultúrájuknak megfelelően, másképp kifejezve, mindannyian ugyanazt az érzést élik meg.

 Azt hiszem, az érzelmekben rejlik a kulcs. Ebben a rohanó, érzelemmentessé váló világban, lassan olyanok leszünk, mint a konyhapulton felejtett kenyérdarab. Egy reggel arra ébredünk, hogy megszikkadtunk és már senki nem akar minket. Irigyek leszünk a még frissen, illatozó pék-remekekre és mindent elkövetünk, hogy tündöklésüknek véget vessünk, ahelyett, hogy elfogadásban és összefogásban élnénk és bátran szembenéznénk magunkkal, törődnénk embertársainkkal.
Szörnyű jövőkép, de mi emberek, egy szeles novemberi napon - egyre növekvő szárazságunk miatt - mindannyian a hattyúk torkában akadunk majd fenn. 
Na, az lesz majd az igazi otthontalanság otthona.        


                                                                

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze