Ugrás a fő tartalomra

Gyász-színű Péntek

Sajnálom, hogy az emberek a számok és a tárgyak rabjai lettek. Mialatt a világból szép lassan kivesznek a valódi értékek, mi még csak észre sem vesszük, hogy baj van, mert az orrunknál fogva vezetnek minket. Mindig van mivel hülyíteni a népet – „tapossák csak egymást” – most pl. a kamu 70%-okkal „járnak jól” az emberek.



Elborzaszt, hogy vannak, akik ész nélkül vásárolnak olyan termékeket, amikre szükségünk sincs, csak azért, hogy ki ne maradjanak valamiből. Valamiből, ami receptre fel van írva a reklámok segítségével. A helyes értékrend szerint, nem attól leszel valaki, mert megvásárolsz valamit. Ha ugyanis ez minden, amit letettél az asztalra, akkor semmi sem történt: beálltál a sorba. 

Nem, az nem valódi tett, nem elismerhető cselekedet, hogy egy számlára ráírják a nevedet és birtokosa leszel egy tárgynak, ami abban a pillanatban annyit ér, amennyit adsz érte. Igazából annyit sem, mert az előállítása a tizedébe sem került. A megvásárlás pillanatától fogva csak csökken az „értéke” és romlik a minősége. Idővel egy használhatatlan műanyagdarabod lesz, mert természetesen eltörik, elromlik, elszakad, elfüstöl, javíthatatlanná válik – mert direkt így gyártották. 

Ha összegezzük, a fogyasztó egy értéktelen, tárgyért hajlandó átgázolni olyan emberi értékeken, amelyek felbecsülhetetlenek. 
Az etikus magatartás, a tisztelet, a tolerancia, a becsület, az erkölcs soha nem lesz piros százalékokkal felaggatva.

Emberek nézzetek fel a kirakatból!


Embernek maradni, örök és állandó érték. Nem lehet leértékelni, leszázalékolni. Nem lehet olcsón hozzájutni. Gondolkodni, tenni kell érte.

Felháborító olyan világban élni, ahol megtörténhet, hogy az emberi hülyeség miatt meghalhat akár csak egy ember is.


Mi az a BLACK FRIDAY?



Egy nap, amikor a bankkártyáját egyként a magasba tartó, agymosott tömeg,
csordaként halálra gázolhat egy ártatlan alkalmazottat, aki az üzletnyitásnál az útjukba kerül?


Vegyük már észre, hogy azért mert nem lóg árcédula az embereken, még mindannyian értékesek.

Talán kezdésként Önmagunkat tiszteljük annyira, hogy nem alázzuk meg magunkat holmi tárgyakért. 


Magunkat lesz a legnehezebb kordában tartani, de embernek maradni, ebben az embertelenségben minden fáradságot megér. 

Becsüljük magunkat annyira, hogy nem kell semmit megvásárolnunk csak azért, hogy értékesnek, elégedettnek, teljesnek érezzük magunkat.   

Megjegyzések

  1. Fantasztikus és számomra , bevallom egyszerre félelmetes is látni hogy egy ilyen "fiatal" mint Te mennyire átlát a mai világon, s megtudja fogalmazni le tudja írni azt ami mindenki szemét kiüti, de mégsem áll meg s néz szét ebben a hamis "értéktelen" világban .Ahol az emberek már szó-szerint saját magukat is egy árcédulán osztályozzák. S mivel saját magukat is ide sorolják(a termékek közé) észre sem veszik mennyire "értéktelenné" válik az életük.
    Szinte mindannyian követünk példákat, mintákat, követjük a környezeti hazások a rokonok az ismerősök által bejárt, kitaposott, megvásárolt vagy méltatott utat, de nagyon keveseknek (véleményem szerint ) adatik meg, az mi Neked(hogy észrevegyük) s ki merjük mondani: hogy az élet értéktelenné válik ha hamis értékeket kergetünk.
    Örömmel, mosollyal teli az arcom h tudom vannak még odakint olyanok akik értékelik az életet, s nem aggatnak rá árcédulát. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm neked ezt az őszinte kitárulkozást!
    Szegény olvasás nem csak papír alapon szorult a háttérbe, sajnos online is kevesebben olvasnak, mint mondjuk videóznak. Szavakat, mondatokat értelmezni időigényes folyamat. Rágódni, ízlelgetni kell és tulajdonképpen az ember teljes egészére, de legfőképp a figyelmére szükség van. Éppen ezért a legnagyobb boldogság nekem, ha valaki elolvassa az írásaimat és a mondanivaló is átfénylik a szavaimon, mert akkor értelmet nyer az írás.

    VálaszTörlés
  3. ..s sajnos nem csak írás szorul háttérbe a 21.század rákfenéivel fertőzött civilizációban.Az emberek szép lassan elfeledik értékelni ezen apróságokat, mert a hamis értékek kergetésével nagyon sok idő eltelik, s az erre szánt idő alatt pont az olvasásra, a beszélgetésekre, az érzések, az érzelmek megosztására hárul kevesebb figyelem.Hmm, miért is, mert ahogyan azt írtad : figyelni kell, ott kell "lenni" ízlelgetni kell. Nem tudom ezt másként leírni, megfogalmazni ; gyönyörű ami előtör belőled írásaid révén.
    Olyan érzés mint mikor előtör a napfény a legjobb "barátja" mögül, a felhők apró rései mögül.
    Írj... ne foglalkozz a külvilággal, csak írj...

    VálaszTörlés
  4. Nekem ez gyógyszer. Vény nélkül kapható.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze