Ugrás a fő tartalomra

Tárd ki bátran II.

Ablakok. A külső üveg.
Van valami groteszkség abban, ahogy az életünket éljük – tetszelgünk idegeneknek, senkik kedvében akarunk járni. Megfelelni vágyunk elvárásoknak, amelyeknek gonosz butaság az alapja.
Gondoljunk csak bele, ha valamiből határozatlan, ugyanakkor véges számú darabunk van, elosztogatnánk olyanoknak, akik nem érdemlik meg? Szerintem minden egyes percért kár, amit elvesztegetünk.
Nem tudom miért, de ritkán érzem azt manapság, hogy bárkit is érdekel az, ha minden rendben van. Unalmas, ha boldogság honol? Bosszantó, ha nem szűkölködünk semmiben? Fárasztó, ha másnak jól megy valami? Ez is "negatívkodás", de még mennyire. Ez is bántás. És talán nem is annak, akiről motyogunk. Talán minket emészt fel a rosszindulat, talán minket kínoz a nép betegsége a reflux, amit a temérdek emésztetlen szó okoz. Talán azért foglalkozunk másokkal, mert a saját megoldásra váró problémáinkkal nehezebb lenne. Igen. Meg kéne állni egy pillanatra és az időt venne el, de az nekünk nincs.
Akkor most mi legyen?
Talán kifizetődő lenne lassítani, de te tudod. Jó. Akkor rohanjuk tovább a vesztünkbe. Nem csak a sejtjeid működhetnek ellened, a gondolataid is rosszindulatúvá válhatnak. A döntés bármilyen hihetetlen: a kezünkben van. De értem, persze a silányságot választod… ja, hogy nem te, hanem így alakult.
-           Békíthetetlen és boldogíthatatlan vagyok. (érzed)
-           Úgy érzed, van valami az életedben, ami fénytelenné tesz? (kérdezem)
-           Vetkőzd le! Lassíts le, maradj csendben a gondolataiddal. Nehéz lesz és ijesztő, de amikor meglátod mi az, ne tétovázz - engedd el! (mondom)
Ha rossz valami kérj segítséget. Nem kell szégyenkezni, nem baj, ha kiderül.
Nem tarthatod magadat fogságban. Nem lehetsz a saját háziállatod. Védett vagy, sőt belőled csak egy van. Engedd szabadon, élnie kell. Hadd szaladjon, szálljon, bukfencezzen. Amit csak akar. Ami jólesik neki.
-           De mit fognak szólni az emberek? Tudod, akik velem törődnek és nem magukkal. (kérdezed)
-           Hogy mit? Három lehetőség van:
1.         Végtelenül irigyek lesznek és szóhoz sem jutnak majd.
2.         Megfognak pukkadni a kíváncsiságtól, mit miért teszel és mégis mitől lett hozzá bátorságod a nagy semmiből és mivel nem jönnek rá, találgatnak majd. Amik aztán, olyan jól sikerülnek, hogy úgy érzik, meg kell osztaniuk másokkal.
3.         Elmosolyodnak majd, halkan megköszönik, hogy megmutattad az utat. Nem látványosan, nem azonnal - de követnek.
Bárhogy is alakul, te végre foglalkozz magaddal. Az ablakodat nem fogja senki lepucolni helyetted - se kívül, se belül. Az pedig a te döntésed, mennyire akarsz kilátni rajta – hiszen piszkosan is átlátszik. Valamennyire.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze