Ugrás a fő tartalomra

A legnagyobb gond, a gondolat

Albatrosz.
Kicsit megijedt, amikor elolvasta a kilenc betűs szót. Bár nagyon várta a segítséget rendezett haja alatt megbújó eszétől, bevallotta nem ismeri a kártyán szereplő fogalmat. Biztosan hallotta már, mert nem cseng ismeretlenül a név számára. Valamiért sejti, hogy egy élőlény, bár számára kissé megtévesztő ez a kép, mert elsőre építészettel kapcsolatos dolgok ötlöttek fel benne.
Nem volt tanulatlan. Talán épp ezért eshetett olyan rosszul neki, amikor a többiek kinevették, amiért nem tudta elmutogatni azt, hogy I’m an albatraoz.
Sokat látott szemek számára, szinte nyílt titok volt, hogy a társaság egyként morajló másik fele sem tud egyebet erről a szerencsétlenül a zenei ranglisták élére repülő, tollas lényről – csupán annyit, hogy madár.
Ez a tudás mégis abszolút elég volt ahhoz, hogy a szőke lányból, se perc alatt a Szőke Lány legyen. Gúnyolódás tárgya lett, pedig valójában semmit sem tudtak róla. Ott volt közöttük, de nem volt egy közülük.
Lola úgy érezte ez számára kevés. Volt már gyönyörű tengerparton és dohos bérpalotában is, ült bársonykanapén, de kopott parkettán is. Kortyolt már drága pezsgőt, ugyanakkor megitta a csapvizet. Evett már libamáj brülée-t noszvaji cseresznye lekvárral és kaláccsal, de csillapította már hagymás, zsíros kenyérrel az éjjeli gondolatoktól meggyötört testét.
Nem a körülményektől tette függővé a kiteljesedést, egyszerűen nem sikerült neki.  Soha nem tudott kiteljesedni, mindig kevésnek érezte, azt, ami volt. A körülményeket, az embereket, a társadalmat, a világot okolta. Pedig egyedül ő volt saját maga ellensége.
Átlátszó falat húzott maga köré, amellyel a csalódásoktól védte magát, de a védelem túl alaposnak bizonyult. Nem válogatott - a jó dolgokat sem hagyta megtörténni. Ha meg is történtek, a leányzó szíve mélyén soha nem tudott azonosulni velük. Látszólag ugyanolyan fiatal volt, mint a többi – de a félelmei búra alá zárták.
Lola egyre gyakrabban érezte, hogy fogy a levegő. Sokat merengett azon, mi baja lehet. Ám legnagyobb félelme gúzsba kötve tartotta. A munkából hazaérve cselekvésre képtelenül ült a szőnyegen, a lábait magához húzta és csontos térdein pihentette arcát. 
Zsibbadt.

Krónikus elégedetlensége az önsajnálat és a kisebbségérzet buja kapcsolatának gyermeke, melynek kedvenc tápláléka a remény és a boldogság. 

Bármennyire akarta nem tudta teljesnek érezni magát. Tudta, hogy ebbe előbb vagy utóbb bele fog őrülni. Úgy képzelte a zárójelentésben a következő lesz: "Mohón kereste a megfoghatatlant, ami hiányzott az életéből, de a vég nélküli kutakodásban minden megfoghatót elvesztett."

És, hogy mi az albatrosz?
A viharmadár alakúak rendjébe tartozó nagytestű madár, amely a nyílt vízen él, kerüli a szárazföldet és könnyen megközelíthető hegyfokokra építi a fészkét.
Az albatroszok hosszú életűek és nagyon jó úszók. A magas hullámokban sem vesznek el. A felszínen maradnak.

A felszínen maradnak.

A

felszínen

maradnak

A

f
e
l
s
z
í
n
e
n

m
a
r
a
d
n
a
k
.
  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze