Ugrás a fő tartalomra

The hungarian D.R.E.A.M

Általában rengeteget gondolkodom. Elég ritkán sikerül kikapcsolni az agyamat és egész egyszerűen nem gondolkodni. Tudom, hogy sokan ezzel éppen fordítva vannak. Lehet, hogy mélyen belül tudom a választ, de most mégis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem tudom, hogy melyik attitűd a jobb, vagy inkább kifizetődőbb.
Megfigyeltem, hogy csak akkor vannak álmaim(amikre ébredéskor emlékszem is) ha valami bánt. Ha minden rendben van, békésen és nyugodtan alszom - nincs olyan, ami megzavarhatna ebben. Mostanában azonban igen gyakran gyötörnek álmok, melyeknek a tartalma szinte következetesen hétköznapi. Elmegyek a hipermarketbe vásárolni, örülök, ha valamit relatíve jó áron találok meg. Próbálok ésszerűen, takarékosan vásárolni - spórolva, "pénzbeosztva", el nem ismert életművészként közlekedni az árutornyok közepette. Elnavigálni egyik létfontosságú élelmiszertől a másikig, messziről elkerülve a luxuscikkeket és a technikai újdonságokat.
Álmomban is csak élni szeretnék. De sajnos, még ott is nehéz.
Pihentető alvás helyett, rendre fejben számolok és próbálom összeadni a tételeket, mert pontosan tudom mennyi pénz van nálam. Szinte mindig mérlegelek vajon tényleg szükségem van-e arra, amit épp a kezemben tartok. Gyakran van olyan, amit nem a kosaramba teszek, hanem vissza a polcra, mert ezt még álmomban sem engedhetem meg magamnak.

Arra jutottam, hogy a magyarok végtelen elégedetlensége sosem lesz véges.
Itt van a jelenkor 12 pontja:

  1. Soha nem hisszük majd el, hogy nekünk lehet jobb.
  2. Sosem fog betelni a pohár. 
  3. Soha nem fogunk tenni, azért, hogy más legyen, mint azt ők akarják. 
  4. Soha nem a lehetőségeinket vesszük majd számba, hanem a lehetetlent magasztaljuk és éltetjük erősnek álcázott, gyönge szavainkkal. 
  5. Soha nem szállunk szembe a bürokráciával.
  6. Soha nem fogjuk megérteni, hogy milyen előnyös lenne magunkkal törődni.
  7. Soha nem fogjuk elhinni, hogy miénk a legkivételesebb ország, amit mások már rég észrevettek és tesznek is érte, hogy megtisztítsák maguknak - tőlünk.
  8. Soha nem tanulunk a hibáinkból, mindig is megvezethetőek és csendre inthetőek maradunk.
  9. Soha nem tanuljuk meg, hogy összefogás nélkül semmire sem jutunk. Ott fúrunk, ahol csak tudunk és azt, akit éppen érünk - de soha nem vesszük észre, hogy közben kivétel nélkül mindenkit szép lassan mérgeznek, eltipornak, agyonnyomnak. 
  10. Soha nem vesszük észre, hogy még mindig nem késő talpra állni. Mi magyarok mindig is földön kúszó, jobb híján egy "valaha-erős" nép leszünk, akik a múltban keresgélnek felmutatható tetteket, a jelenben nem cselekszenek és fáradhatatlanul a jövőn sóvárognak.
  11. Soha nem fogjuk azt mondani: Elég!
  12. Soha nem értjük meg, hogy a most, most van. Ma van 2015. március 15.


    Egyenlőség, szabadság, testvériség.


    Tudom, nincs kivándorlás. 
    Talán a magyarok csak azért mennek külföldre, hogy nyugodtan tudjanak aludni. 
    Menekülnek a gyötrő számok elől. 
    Menekülnek, mert azok már az álmaikat is megfertőzték. 
    Mondvacsinált problémák és tudatosan kreált munkanélküliség miatt űzettek ki a Paradicsomból. 
    A gyönyörű Magyarországról, ahol a "mindenteltűr-emberek" élnek. 
    Ahol az éjjeli álmok sem adnak felmentést a keserű ébrenlét alól. 
    Ahol az embereknek csak a várakozás jut. 
    Várakozzunk hát a szebbre, a jobbra - EGYÜTT - itthon, mert ugye otthon* vagyunk?!  

    *Otthon (ideális esetben): Számomra az otthon, nem csupán egy földrajzi hely. Itt élek, itt vagyok nyugodt, boldog. Itt nem érzem magam idegennek. Itt önmagam lehetek. Ez, az a hely, ahol mindig, minden értelemben biztonságban vagyok. Egy hely, amire számíthatok. Egy hely, ahol tulajdonképpen, azt csinálhatom, amit csak akarok és úgy, ahogy azt jónak látom. 
    Az otthon itt lehetne, Magyarországon. Nem kellene honvágytól betegen sóvárogni az ismerős lankák után. Nem lenne kötelező. Bár hihetetlen, de vannak jogaink - csak meg kellene tanulni élni velük. Talán ezt tanulhatnánk az iskolában és nem hatványozni. A problémák maguktól is egyre csak hatványozódnak - bár tanultuk, mégsem tudunk velük mit kezdeni. 
    Végezetül, ezekkel a ma is keservesen érvényes sorokkal búcsúznék:  

    Talpra magyar, hí a haza!
    Itt az idő, most vagy soha!
    Rabok legyünk vagy szabadok?
    Ez a kérdés, válasszatok! –
    A magyarok istenére
    Esküszünk,
    Esküszünk, hogy rabok tovább
    Nem leszünk!
    Petőfi Sándor - Nemzeti dal
    Pest, 1848. március 13.


    Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    emlék-párologtató

    Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

    csőlátás

    zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

    aki éjjel..

    a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze