Ugrás a fő tartalomra

A pillanat varázsa

Farsang?
Álarcok, tollak, gyermekiség és kacagás. Bizonyára emlékszel.
Nem értettük miért, de ilyenkor színes kavalkáddá változott az óvoda és iskola épülete. Sokkal barátságosabb volt minden - csillámokról tükröződött vissza a tanterem steril fénye és kaptunk egy lehetőséget, hogy kilépjünk a keretek közül. Kalózokká, teniszcsillagokká és hercegnőkké válhattunk – az ötleteknek csak a fantázia szabott határt és az anyu pénztárcája, de ezt akkor még nem értettük.
A hétköznapok fárasztó tennivalói után hazaérkező és leginkább megpihenni vágyó szüleink, bűbájosan kigondolták mi legyen a gyerek a közelgő bálon. Előállítási költségeket kalkuláltak és reálisan megtervezték a kivitelezést. Az anyagbeszerzést követően gondosan, néhol az ügyetlenkedő mozdulatokat megzabolázva, minden elérhető, segítő kezet összehangolva, megalkották a csodát – a farsangi jelmezünket.
Elérkezett a nagy nap és boldogan pattantunk ki az ágyból, mert tudtunk, hogy délután, édesanya és nagymama, közösen megálmodott télbúcsúztató kollekciójának, tökéletesen ránk szabott költeményét viselhetjük.
Ártatlan gyermeki lelkek voltunk - félszegen tébláboltunk az iskola rendezvényházának, kopottas parkettáján. Valljuk be, bármennyire is örömteli volt a beöltözés, mégis éreztük, hogy a jelmez nem takar el teljesen – éreztük, hogy valahonnan sejtik, hogy mi vagyunk a zöld filcanyag alatt és nem Süsü, a sárkány. Erőn felül meg akartunk felelni, de amikor az otthon összetákolt jelmezünkben, szinte öntudatlanul tessékeltek fel minket a színpadra, még azt is elfelejtettük mi van a lábunk között, nem, hogy minek öltöztünk. Ilyenkor jól jöttek a közönség első soraiból figyelő rokoni szempárok, amelyek a gyönge lábainkat menten megerősítették biztató mosolyukkal – majd „hangosan odasúgták”: Pistike vagyok és madárijesztőnek öltöztem. Nem kis teljesítmény, a kezdő szereplőnek helytállni a színpadon. Ekkor még nem tanultunk kommunikációt és halvány lila gőzünk nem volt, egy jó szónok készségeiről. Előadói képességünk kimerült az egyhelyben történő, zavarodott toporgásban. Azonban, az igazság az, hogy ha sikerült bemutatkoznunk, ha nem - óriási tapssal jutalmazták pirosodó pofinkat és rendkívül büszkék voltak ránk.
Az évek során szép lassan konszolidálódtak a jelmezek, terítékre kerültek a határozott elképzelések. Nem vettünk fel akármit és kritikával illettük az addig oly szorgosan; értünk dolgozó kezeket. Ahogy függőleges centimétereink száma növekedett, mattulni látszott a farsangi bálok tündöklő varázsa: kamaszként szánalmasnak tartottuk, hogy a bolondozás jegyében, anyánk felvette a kék műhajat és apánk favágónak öltözött – nevetséges, morogtuk. Hiába mondták, nem hittük el, hogy később felnőttként elveszünk majd a monoton hétköznapokban és mindennek örülünk majd, ami kizökkent. Akkor már mindennap csörög a vekker: nyavalygunk, felkelünk, kávé – irány a munkahelyünk – nem eszünk rendesen, idegeskedünk, elfáradunk, hazaérünk, álomba zuhanunk, és újra szól az ébresztő. Aztán amikor felnőttként eljön a farsangi időszak, rendkívül hálásak vagyunk, hogy legalább egy estére másik álarc mögé bújhatunk, mint amit az élet megkövetel tőlünk. Legyen ennek a pár sornak a tanulsága az, hogy életkortól függetlenül, éljünk meg minden pillanatot – ha tudunk örülni, olyan egyszerű földi élvezetnek, mint egy álarcos bál, egészen új szintre emelhetjük, a néha oly szürkének érzett, „hétről-hétre létezést”.   



    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze