Ugrás a fő tartalomra

Tárd ki bátran

Ablakok. A belső üveg.

Mikor megfoganunk, valószínűleg van a közelben egy ablak. Amit bágyadtan mosolygó szüleink a szenvedélyek csillapodása közben, jól eső nyugalommal tárnak ki és ekkor a betóduló friss levegő szárnyán beszáll az „életre-hívott” lélek. Mit sem sejtve, később a hétköznapok unalmas rendszerében, csodaként növekszik a test a testben. Ez a rendkívüli érzés ad értelmet és egyedüli lehetőséget a „Ha volna két életem” beteljesülésének. A lét gyönyörűsége, amikor két szív dobog, tökéletes harmóniában.

Bár nem vagyok anya, de van egy édesanyám és bármilyen együgyű is néha a kapcsolatunk; az együttélés hullámzó emberi tényezői, a viharvert én-harcok és szerény életünk szócsatái mellett – mélyen a tudatban mindig jelen van, az egyszerű anyai, védelmező jelenség.
Talán nem én vagyok az egyetlen, talán tudjátok, miről beszélek. Ő óvott, védelmezett, velünk sírt és velünk nevetett. Hazudott, ha kellett - nekünk s nekik. Vérét adta, hangját hallatta, kiállt mellettünk bármit vétettünk, hollywood-i filmekben a golyó elé ugrott, mely minket vett célba.
Amikor még bevallottuk, ha féltünk: szeretteink fölénk hajoltak és testük árnyéka unikumként, nem megrémített, sokkal inkább megnyugtatott.
Mi, emberek: anyák lányai és fiai - mégis leginkább akkor érezzük meg szüleink óriási értékét, amikor baljós árnyak magasodnak felénk. Amik csak jönnek. Váratlanul, a semmiből, közel és még közelebb.
Ne hagyjuk, hogy túl késő legyen – nyissunk ablakot – szüleink is kitárták nekünk a szívüket akkor, abban a pillanatban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze