Ugrás a fő tartalomra

Pokróc kisasszony

II.
Hálát adok minden napnak, amit veled tölthetek majd el – a gondolat megfogant, de a fogak zománcos zárkáján sosem jutott át. Kimondatlanul lebegett a körhinta felett, azon a fülledt nyári estén. A távolból százféle hang szűrődött a két fiatal köré, akik bágyadtan és rendeltetésszerűen ültek a kopottas játékszeren. Kettejük viszonya jóval frissebb volt, mint az alattuk rozsdásodó festék, ami ki-kiszaggatott már néhány nejlonharisnyát. A szerelmesekről még nem kopott le a máz – tökéletesek voltak egymás szemében. Minden szempilla-omlást halk sistergés követett, a kitágult pupillák egy helyre fókuszálva lüktettek. Szívük szinte egyszerre dobogott. Boldogok és gondtalanok voltak.

Aztán apu rágóval kínálta meg anyát, aki elfogadta, mert azt remélte az illatos émelybogyó után kellemesebb lesz az első csók. De ez a rágógumi, egy különleges randevú változat volt. Sosem dobták igazán piacra, csak a kiválasztottaknak adatott meg, hogy megkaparintsák. A romantikus kellék fő tulajdonsága, hogy óriásira felfújható. Nos, anyám be is vette a szájába és párszor megforgatta a nyelvével, ízlelgette, aztán elkezdte rágni. Mikor kialakult az ideális állag – elkezdte fújni. Fújta, fújta - minden érzelmét, ami akkoriban tombolt benne, a tüdejébe összpontosította. A sejtelmes nyári este minden meghatározó zöreje belekerült abba a rágógumi lufiba.

Csoda történhetett, mert a két fiatal egyszerre rózsaszínben látta a világot – felülnézetből. Elrepültek a körhinta felett, látták a céllövölde előtt tobzódó, falu-bikákat, amint kimerevített feszes karizmaikkal, vásári kétpálcikásra lőnek. Érezték a forróra hevített olaj felszálló melegét, a lángos illatát, sőt meg is kívánták a ropogós hungarikumot, a tejfölös szájú idegenektől.  Gondolatban már a temérdek árus, haszontalan „falunap-szuvenír” portékái között nézelődtek, amikor egyszer csak szelelni kezdett a lufi. A férfi becsület és a beömlő meleg levegő azt kívánta, hogy most azonnal történjen meg, aminek meg kell.
Édesapa megnyálazta kissé érdes ajkait, egy lépést tett szíve választottja felé. Dolgos tenyerét finomra hangolta és lágyan belenyújt a lány parfümös hajába. Érezte, ahogy lüktet a vér a puha tarkóján – összeszedte minden bátorságát és félreérthetetlenül közel hajolt. Gyengéd, de határozott csókot lehelt a remegő szájra. Majd tétovázás nélkül megkérdezte: Leszel a feleségem?  A kérdésre a válasz már a poros talajon érkezett meg, ugyanis a lufi végleg szétszakadt és erőteljesen landolt a földön. Anya hangos igennel és egy öleléssel tudatta apámmal, hogy ez a valóság. Hálát adok minden napnak, amit veled tölthetek majd el – gondolta anyám, de ő ki is mondta.

- Épp így történt, emlékszel még apa? Amikor kicsi voltam, ez volt a kedvenc fejből pattant mesém. Azért, mert igaz volt. Szeretném hinni, hogy vannak még igaz mesék. Szeretnék egy saját mesét – magamnak.

- Hozzám beszélsz? – mordult fel Polett apja a kanapéról. Mondtam már anyádnak is, hogy ne motyogjatok, amikor meccset nézek, pláne ha ilyet.
- Na, jól van, halljam - mit kérdeztél?
- Semmit apám, csak egy rágót szerettem volna kérni tőled.
- Rágót?! Na, ne nevettess kislányom. Oldd meg, ott van a konyhaszekrényben.  

Polett komótosan ballagott le a konyhába és azon tűnődött, hogy mi történhetett a mese főhősével. Mikor változott meg végérvényesen a forgatókönyv?
Egyből a földet érés pillanatában?
Az első unalmas hétvégén?
Vagy a hétköznapok malma őrölte láthatatlanul finommá, a valaha oly szembetűnő, jó tulajdonságokat?
Feltépte a rágó csomagolását és reklámosan: kettőt vett a szájába. Hiába járt el úgy, ahogy annak idején az anyja, semmi nem történt.
- Ez mentolos – tutira, ez nem stimmel.


Felháborodva és kissé elkeseredetten bújt bele a csizmájába és bezárta maga mögött az ajtót. A csípős hideg emlékeztette őt az előszobában felejtett sálra, de már nem ment vissza érte. Fejébe vette, hogy keres valakit, aki megcsókolja. Ha már friss a lehelete. 

Megjegyzések

  1. szempillaomlás? émelybogyó? Drága Dius honnan veszed ezeket? Bár teljesen mindegy, honnan minden szavadat imádom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze