Ugrás a fő tartalomra

Pokróc kisasszony

I. 
Már megint a plafont bámulom. – merengett magában Polett. Dühösen felpattant az ágyról és ledobta magáról, a testétől átmelegedett pokrócot. Nem szerette a semmittevést, nem tudott azonosulni a filozófiájával – és különben is nehéznek találta a gondolatait. Amik a csendes, sötét szobában, úgy nyomták a mellkasát, hogy törékeny csontjai alig bírták el.
Egyébként eléggé izgága lánynak tartották, már az általános iskola óta. Amikor először lépett az életen át tartó tanulás kikövezetlen útjára, szeptember volt és kellemesen hideg. Az őszi napsütésben még sebesen áramlott a vér a kötött pulóver alatt, de arcának két kis almácskája már dércsípte állapotban piroslott, megszépítve ezzel a gyermeki arcot.
A kisasszony roppant boldogan és izgatottan lépett be a vaskapun, ahol már a többi kisiskolás várakozott. A közvetlenül utána érkező, már a tanító néni volt, aki akkor csukta be először a gyerekek mögött, az emlékezetes zajjal záródó kovácsoltvas kapuajtót. Ekkor a csodálkozó szemekben előtűnt egy újabb érzelem. Kérdően emelték meg mindannyian állukat és kissé lemerevedve, az egyik kétségből, a másikba estek. Távolabb, az udvar hátsó részén három vaskos fa állt bölcsen. Egyikük sárguló levél formájában, a beteljesedett élet üzenetét repítette Polett lakkcipője elé. A barna hajú kislány felvette és hevesen dobogó szívében enyhült a félelem, amit a pár perccel ezelőtt baljósan kattanó zár honosított meg benne.
Az igazság az, hogy akkor még nem tudták felfogni igazán a jelentőségét, de új korszak kezdődött az életükben. Hirtelen apró felnőttekké váltak. A szülők már jó ideje trenírozták magukat erre a napra – belül, vegyes érzelmek és emlékek kavarogtak bennük. Egyrészt megmosolyogtató és szívet melengető érzés, hogy gyermekük ezentúl minden nap elindul majd az otthon biztonságából és átlépi azt a bizonyos küszöböt. Másrészt az elengedés, a búcsúzás és az idő megfoghatatlan múlása, amin a szülők, mint merengő gondolat-halmok, el-elrévedeztek.
Az iskolában először még túlsúlyban vannak a játékos elemek, amik az óvoda és a gyermekiség közelségét hivatottak megtartani. Mintha ma lett volna, amikor először kaptuk meg édesanyánktól a papírba csomagolt szendvicset, a pulóveren fényesített almát. A suli alatt, új értelmet nyertek az üres üdítősüvegek, amelyekbe anyáink szinte sosem azt töltötték, amire a szerencsétlen műanyag eredetileg rendeltetett.
Idővel elmúlik a varázs: a megszokás, a hétfőtől péntekig tartó tanórák - az élet kegyes és kegyetlen játékai jellemzik a mindennapokat. Szép lassan komolyabb dolgok kerülnek a táblákra: háborúkról, az emberi test mulandóságáról, szerelemről, dicsőségről és bukásról tanulunk. A neonfényes teremben a valódi életet boncolgatjuk és egyszersmind megértjük: hús-vér emberek vagyunk. Ősi ösztönökkel, történelmi múlttal, elméletekkel. A fiatalként sokszor haszontalannak tartott tudás, mai kenyerünk lenne – azonban, hiába bánjuk a múltbeli alázatunk hiányát - az elpazarolt percek és a meg nem szerzett tudás, nem csoszogtak utánunk az évek során: nélkülük üres, megvezethető emberek vagyunk. Éhezünk az útmutatásra, hiszen magunktól nem találjuk az ösvényt. A kész termékek világában, kész információkra vágyunk – és valljuk be, keveset akarunk gondolkodni. A legnagyobb hibát itt követjük el, hiszen beállunk a sorba, kikérjük a kaját és az orrunk alatt motyogva, jól megzabáljuk. Mindegy mi az, hiszen viszonylag könnyen emészthető, lenyelhető adagokat kapunk. Ez a kulcs: így mindenki csendben van. De meddig mehet ez így tovább?

Azon az estén Polett sem akart gondolkodni, tele volt a hócipője mindennel.
Félt.
Félt, hogy a fiatalságát egy tetőtéri szobában kell töltenie.
Félt, hogy nem kell senkinek.
Félt, hogy nem jó, amit és ahogyan csinál.
Félt, hogy nincs értelme.
Félt a napok múlásától - görcsösen megakart élni minden egyes ’huszonnégyórát’, amit az élettől kegyesen megkapott. Ez a félelem gyakran megbénította. 
Titkait a kávéfoltos bőrkötés őrizte: kedélyét hullámzónak, szépségét mulandónak érezte.
Az ágyról, a padlóra ült át – pokrócába burkolózott – majd néhány, majdnem csúnya szitokszó hagyta el a száját, amiért a tegnapi születésnapi torta maradványait vélte felfedezni, a szőnyeg szálai között.
Húsz év. – fantasztikus.
A koszos padlón ülve, felsejlett benne, hogy nem ártana kiporszívóznia. A zúgó masina hangja elnyomja majd a nagy csendet, és talán a földre hullott, nyomasztó gondolatmorzsákat is felszívja.
Remélem, nem tömődik el ez a vacak – lépett rá Polett az indító gombra. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze