Ugrás a fő tartalomra

Az én drogom

Aznap másképp keltem fel. Nem tudom a szívem dobbant-e éjjel félre vagy a levegő molekula elegyében volt valami különleges. Bizonyára felszippantottam valami égből hulló, láthatatlan tüneményt. 
Isteni sugallat? 
Az Univerzum ereje? 
A vonzás törvénye? 
A titok? 
Az entitások ajándéka? 
Az idegen lények tollbamondása? 
Nem tudom. Annyi mindenben hiszünk mi emberek. S annyi mindent elvetünk. Azt sem tudom valóban létezem-e, de ha életem minden pillanatát a descartes-i módszeres kételyben élném, úgy vélem, nem lennék boldog. Követendőbbnek tartom a középutakat. Higgyünk, de ne mindent. Mondjuk ki, de ne mindent. Hallgassuk el, de ne mindent.

"Minden erény középen jár; a bátorság középen jár a gyávaság és vakmerőség közt, a mértékletesség középút az élvezetvágy és elfásultság közt. A bőkezűség, a tékozlás és fösvénység között a követendő középút."  
 Arisztotelész - Nikomakhoszi etika
Azt hiszem, kaptam egy felszólítást Önmagamtól, hogy ideje újra bíznom. Az útmutatás személyre szóló és megismételhetetlenül egyszeri volt. Csak most, egy hét távlatából merem elgondolni, mi is történhetett. Azonban most sem akarom megoldani, sőt nem keresem értelmét sem. Úgy gondolom oka van, amiért így történt - egyszerűen érzem, hogyan kell cselekednem. Mint, ahogy azt is tudom, hogy nem áll módomban kérdőre vonni senkit és semmit ez ügyben. 

Az alvás és ébredés határmezsgyéjén jártam éppen: nyár lehetett - a falunapok negyedéve - rózsaszín vattacukor felhők takarták el a véresen fekete égboltot, és mi, emberek, áldott tudatlansággal költöttük keserves fizetésünk 2/60-ad részét fagylaltra. Aztán épp amikor eleredt volna a lúgos cukorka eső... felébredtem. 
Éberségem korántsem volt száz százalékos - de legyünk őszinték, szinte egész életünk; múltbeli emlékeink, illetve jelenünk kedvenc pillanatai, mind egy szálig a józanság tompításán alapulnak. A módosult tudatállapotot megszámlálhatatlan kézzel fogható termék és ugyanennyi emberi érzés idézheti elő. Alkotni így a legkönnyebb. Sok megboldogult író, költő, képzőművész, filozófus, feltaláló helyeselne most, ha testük nem használódott volna el.

Szóval, a furcsa gondolat egyszerre belém tolúlt. Nem volt előre megbeszélt a találka, nem voltam megfésülködve, kócos hajzuhatagom az álmos kispárnámra tapadt - de ő csak jött felém, határozottan és a reggeli lehelet sem zavarta. Magyarázkodásra nem volt idő, gondolom így volt ez anno Máriával is. Jött, látott, megszállt és továbbállt. 
Jó, nevezzük I. Hlet-nek. De nem szereti, ha így hívják. 

Bizonytalan, de annál édesebb öröm tanyázik lelkemben. És tudom, az inspiráció önmagában édeskevés, de vállalom a többit is. Hogy mi az, arról majd legközelebb. Végezetül pedig:

Köszönöm.
Magamnak és Neked.
Köszönöm, hogy olvasol.
   Köszönöm, hogy itt vagy.  

"Ha szenvedünk, hallgat a lant. Az égő házról mindenki írhat, csak az nem, akinek ég a háza. Mi természetesebb, minthogy éppen életkedvünk pillanataiban énekeljük meg szenvedéseinket és halálvágyunkat? Hisz már ahhoz is, hogy tollat fogjunk a kezünkbe, bizonyos életkedv kell." 
 Kosztolányi Dezső -Nyelv és lélek (részlet) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

emlék-párologtató

Elpárolgó füstös memória A fejek fölül hol a glória?  Négy fal közé zárva gomolygó Ködben várakoznak a toporgók Szabadság érzéssel választottak börtönt Táblázott kiút? Innen nincs exit rögtön Lassú világban fanyar ízű az elmúló idő  Szahara szájú szeretők - igazából kik ők? Csinos arcok, formás testek: a fiatalság bonyolult és merengő Lázadás és káosz: szemfehérjék izzó mosolyában senyvedő  Hazug oxigén - fénytelen torkokból fújt mesék illannak el  Egyszerű bájukkal a lét elviselhetetlenségét tompítják el Átlátszatlan, bemattult poharak szélére száradt érzést sikálók Tükör mélyére mászó, magukra visszanézők: hamisból kiszállók Elharapott ínyrózsaszín ígéretek: remény illatú fogadalmak Múló zsibbadás után fül-zúgnak a megváltó forradalmak

csőlátás

zöld szemek alján feneketlen kút, nem áll víz ott túlcsorduló érzéseket kivezető örök-forrást sírok törékeny újságpapír - betűk, kontextus - átlátom az instant messzelátót nyirkos tenyérrel formázom fókuszban a szégyenlős táj, ősz-színekkel takarózik a horizontot kémlelem, miközben a kétely vakarózik vad és szelíd szikrákat szórnak az illékony képzetek szűk távcső keresztmetszetében szorítom a két kezed félek éles könnyeket szül a gondolat, ha torkomon akad döntök: hallhatóvá gyúrom még ha viszonzatlan is marad elárulom félszegen: kettőnket látom egy poszterszerű helyen vakít a szerelem, melengető fények kápráznak a szemüvegen

aki éjjel..

a műanyag pohár el dobható, nem kérdé s használttá a tiszta is könnyen rontható felszínes helyről inni  üdítő érzés vibráló városi lelket összeroppantó sok hiábavaló pohártöltögetés után valódit keresel és ez igazi áldás remegő kézzel festettet kutatsz bután  felhajtod a korai piacot: Ő vár rád   marasztalni akarónak igazi melós szépség idő míg száj és perem egymásra talál   porcelán csészében kortyolható mélység sűrűjében teafű, abból oldódik a halál  Hitka Viktória - Porcelán csésze